Ønsker du en karriere som er spennende, fylt med varierte oppgaver og med mye praktisk opplæring? Da kan elektrobransjen være for deg. Som elektriker er du en del av samfunnets infrastruktur og etterspørselen etter fagfolk innenfor bransjen er stor.
Læretid som elektriker – Elektrobransjens fordeler
Lønn
Som lærling i elektrobransjen får du lønn under utdanningen din. Da du aktivt deltar i en bedrift under opplæringen får du lønn for arbeidet ditt.
Dette er en fordel da du kan ta mindre studielån. Noen kan også klare seg uten. Lønn som lærling hjelper uansett med å få hverdagen til å gå rundt økonomisk.
Yrkessertifisering
Gjennom læretiden din som elektriker jobber du for å oppnå svennebrev. Svennebrev er yrkessertifisering som viser at du er kvalifisert fagarbeider.
Praktisk opplæring
Læretid som elektriker er mye praktisk arbeid. Som lærling i en bedrift deltar du aktivt og får opplæring under arbeid. En fordel for om du lærer bedre gjennom praktisk arbeid.
Fagkunnskap som er høyt etterspurt
Utdanningen som elektriker er en direktebillett inn i arbeidslivet. Kompetansen du tilegner deg er høyt etterspurt, og du har gode muligheter for stabil jobb rett etter fullført læretid/fagbrev.
Viktig rolle i samfunnet
Å utdanne seg som elektriker betyr at du aktivt tar del i å forbedre infrastrukturer i samfunnet. Det er en viktig jobb både i dag og for fremtiden, med mange spennende utviklinger for en bedre og mer miljøvennlig Norge.
Hvordan går du fra elev til fagbrev?
1. Velg riktig linje på videregående.
For en karriere som elektriker burde du ha videregående opplæring som er relevant for elektrobransjen. Dette vil som oftest være automatisering eller elektrofag.
2. Søk læreplass
Det er mange måter å få tak i en læreplass for din lærlingtid. Du kan ta kontakt med et opplæringskontor, delta på arbeidsmesser og søke direkte med spesifikke bedrifter. Det viktigste er at bedriften er godkjent lærebedrift. Læretid som elektriker tar vanligvis 2 år, deretter tar man svenneprøve/fagbrev.
3. Læretid elektriker
Under læretiden arbeider du under veiledning av bransjefolk. Dette er erfarne elektrikere. Hos dem får du praktisk erfaring og opplæring innenfor elektrofaget og blir nøye oppfulgt.
4. Svenneprøve
Læretid som elektriker gir deg opplæring så du kan jobbe mot å ta svenneprøven. Prøven er både praktisk og teoretisk. Består du svenneprøven er du kvalifisert til å motta fagbrev i elektrofaget. Fagbrevet viser til din kvalifisering som fagarbeider.
Etter bestått fagprøve – Videreutdanning og spesialisering.
Mulighetene er mange for videreutdanning og videre karriere etter bestått fagprøve om du ønsker mer. Du kan blant annet:
Ta fagskoleutdanning
Gir deg mulighet til spesialisering i ulike områder. Eks: energieffektivitet eller automatisering.
Ta høyere teknisk utdanning
Har du fagbrev kan du søke deg inn på ulike høyskoler og universiteter. Her kan du videreutdanne deg innenfor blant annet elektronikk og ingeniørstudier.
Ta kurs og ekstra sertifiseringer
Elektrobransjen er kontinuerlig i endring med ny teknologi og løsninger. Så å oppdatere kunnskapen du har er viktig. For eksempel innenfor miljø eller ledelse.
Ta på deg en veilederrolle
Alle elektrikere har en gang vært lærling i bedrift. Derfor kan det være gøy om du har et øye for pedagogisk opplæring å stille som en veileder. Folk innenfor denne rollen har videreutdanning og lang erfaring i bransjen.
Starte egen bedrift
Har du fagbrev har du muligheten til å starte egen bedrift en dag. For å gjøre dette riktig vil det være en fordel å ha kompetanse innenfor å drive sin egen forretning. Blant annet kan det være lurt med entreprenørskap kurs.
Mulighetene er mange innenfor elektrobransjen. Å velge en karriere som elektriker vil både være spennende og gi deg mange muligheter til spesialisering. Selve veien inn i bransjen er lik for de fleste. Alle må igjennom læretid som elektriker, men du kan forme karrieren slik du vil og ta på deg spennende utfordringer.