Slik kan både bedrifter og lærlinger følge med i bransjens utvikling innenfor digitalisering
De mest etterspurte spesialiseringene i elektrobransjen er viktig for både lærlinger og bedriftene å følge med på. Å tre inn i en ny bransje målrettet er like strategisk smart, som det er å være oppdatert for en som allerede jobber i bransjen.
Dagens bransje viser etterspørsel og behov for fagfolk innenfor elektro med IKT-kompetanse. Informasjons- og kommunikasjonsteknologi er sentralt i mange bransjer i et stadig mer digitalt samfunn. Dette gjelder også elektrobransjen.
For både bedrifter og lærlinger er det lurt å holde seg oppdatert på hvor behovet for videre læring og spesialisering i bransjen er for egne og felles:
- Muligheter
- Konkurranse fortrinn
- Ønske etter å fylle bransjens etterspørsel
NHO deler at kompetansebarometeret viser etterspørsel etter IKT-kompetanse
Ut av NHOs medlems bedrifter deler de at 63% etterspør kompetanse innenfor digital sikkerhet og 65% ønsker folk med kompetanse innenfor kunstig intelligens. Både tolkende og generativ KI. Forståelse og kompetanse innenfor disse feltene er viktig å få inn i bedriftene.
Kompetansen er viktig innenfor flere grener i bransjen. For eksempel spesialiseringer innenfor Automasjon, dataingeniører, fjernstyring og sensorteknologi. IKT-kompetanse tar for seg alt fra samling, behandling, lagring og deling av informasjon ved hjelp av teknologi. Når bransjen stadig blir med digitalisert, er denne kompetansen viktig å utvikle og samle.
NHO sin kompetansebarometer 2024 viser problemer bland medlemsbedriftene med å få tak i og beholde folk med riktig kompetanse
Tall fra kompetansebarometeret viser at det i 2024 fortsatt var vanskelig for NHOs medlemsbedrifter å få tak i folk med riktig kompetanse. For elektrobransjen hos NHO var det spesielt etterspørselen etter folk med svenne- og fagbrev som var stor. (Les NHOs artikkel her)
68% av medlemsbedriftene deler etterspørsel om fagskolekompetanse
Fagskolekompetanse var en av kompetanse bedriftene ønsker når de ser etter folk. Etter kommer etterspørselen om bachelornivå på 63% og master på 49%. Fagskolekompetanse og høyere utdanning innenfor elektro gir muligheten for folk å utvikle/få spesialisert kompetanse, som trengs i bransjen.